30 σκίτσα για ένα διαρκές έγ-κλιμα


Ελληνες και Σουηδοί γελοιογράφοι «σχολιάζουν» στο Ιδρυμα Ευγενίδου τις οικολογικές αλλαγές που γίνονται με ευθύνη του ανθρώπου.

Σκίτσο του Πάνου Μαραγκού. Στην έκθεση συμμετέχουν επίσης: Τάσος Αναστασίου, Δημήτρης Γεωργοπάλης, Κώστας Γρηγοριάδης, Πάνος Ζάχαρης, Μιχάλης Κουντούρης, Κώστας Μητρόπουλος, Σπύρος Ορνεράκης, Βαγγέλης Παυλίδης, Στάθης και Μαρία Τζαμπούρα

Η γοργόνα της Κοπεγχάγης φορά μάσκα για να μην πνιγεί από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας, ενώ δύο πιγκουίνοι βρίσκονται αγκαλιασμένοι στην πλώρη του, κατασκευασμένου από πάγο, Τιτανικού, σαν τους πρωταγωνιστές της ομώνυμης ταινίας, λίγο πριν το πλοίο προσκρούσει στα φουγάρα μιας βιομηχανίας.

Αυτές είναι δύο από τις 30 γελοιογραφίες που παρουσιάζονται στην έκθεση με τίτλο «Αντιμέτωποι με το κλίμα» η οποία εγκαινιάζεται την Τρίτη στο Ιδρυμα Ευγενίδου και είναι μια κοινή προσπάθεια πέντε Σουηδών και 15 Ελλήνων γελοιογράφων.

Πρόκειται για μια πρωτοβουλία του Σουηδικού Ινστιτούτου της Στοκχόλμης που έχει σκοπό να αφυπνίσει τους πολίτες για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Οι πέντε Σουηδοί γελοιογράφοι παρουσιάζουν τα σκίτσα τους σε εκθέσεις ανά τον κόσμο και σε κάθε χώρα που επισκέπτονται συνεργάζονται με τους συναδέλφους τους από κάθε χώρα.

Η άποψη του Γιάννη Ιωάννου για την επίπτωση της παραγωγικής αλυσίδας στο κλίμα του πλανήτη

Ο γελοιογράφος του «Εθνους» Πάνος Μαραγκός, ο οποίος συμμετέχει στην έκθεση, επισημαίνει ότι «όπως συμβαίνει με το πολιτικό, έτσι και το σκίτσο για το περιβάλλον έχει τη βαρύτητά του. Είναι ένα θέμα που ενδιαφέρει τους Ελληνες γελοιογράφους. Οταν ξεκινήσαμε τη λέσχη γελοιογράφων, άλλωστε, η πρώτη μας έκθεση είχε τίτλο ‘SOS Περιβάλλον’».

Σχόλιο του Γιάννη Καλαϊτζή για τις έρευνες πετρελαίου

Για τον Πάνο Μαραγκό η υπόθεση της προστασίας του περιβάλλοντος είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς αφορά το μέλλον και τις συνθήκες κάτω από τις οποίες θα επιβιώσει ο άνθρωπος. «Το περιβάλλον είναι πάντα στο επίκεντρο. Πρόκειται για ένα θέμα που αφορά τη ζωή και το μέλλον μας. Το κακό είναι ότι οι Ελληνες γελοιογράφοι δεν έχουμε την πολυτέλεια να είναι το πρώτο θέμα που μας απασχολεί αυτή την περίοδο» σημειώνει.


Η Γοργόνα της Κοπεγχάγης όπως τη βλέπει ο Ηλίας Μακρής.

Τα μυστικά της γελοιογραφίας

Σκίτσο του Πέτρου Ζερβού

Ως συνέχεια της έκθεσης το Ιδρυμα Ευγενίδου διοργανώνει την Τετάρτη 28 Μαρτίου στις 10 το πρωί σεμινάριο, με τίτλο «Η γελοιογραφία ως εργαλείο ενημέρωσης του κοινού για τα παγκόσμια θέματα. Τέχνες και μυστικά – Θεωρητική προσέγγιση».

Στο σεμινάριο θα παρουσιαστούν τεχνικές και μυστικά για όσους ενδιαφέρονται να ασχοληθούν με τη γελοιογραφία. Οι Σουηδοί γελοιογράφοι που συμμετέχουν στην έκθεση είναι οι Μάγκνους Μπαρντ, Ρίμπερ Χάνσον, Ελένα Λίντχολμ, Λούβε Αντέλ και Κάριν Σούνβισον Η έκθεση θα παραμείνει ανοιχτή έως τις 22 Απριλίου και συνοδεύεται από παράλληλη έκθεση σπουδαστών της Σχολής Ορνεράκη με το ίδιο θέμα

Στέλιος Βογιατζάκης

Πηγή

by Αντικλείδι , http://antikleidi.wordpress.com/

Συναφές:

Aνασκόπηση Φεβρουαρίου μέσω γελοιογραφιών

Aνασκόπηση Ιανουαρίου μέσω γελοιογραφιών

Σχετικά Άρθρα

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -