Λεφτά υπάρχουν


Η ανάγνωση του πρόσφατου κουρέματος της 27ης νοέμβρη – διότι περί κουρέματος πρόκειται- έγινε ποικιλοτρόπως: Κάποιος έσπευσε να αναρτήσει επικό, μάλλον προεκλογικό, βιντεοκλίπ: δοξάστε με ! Κάποιοι άλλοι – ως αναμένετο – το είπαν καταστροφή: ψηφίστε μας!

Σίγουρα η αλήθεια είναι κάπου ανάμεσα – προφανώς πρόκειται για μια θετική εξέλιξη. Αυτό όμως που βγήκε στην επιφάνεια προχτές είναι δύο λέξεις που αποτελούν ταμπού μετά το 2008 στην Ελλάδα:  λεφτά υπάρχουν ! και δεν αναφέρομαι στα προφανή 40.1 δις.

Λεφτά υπάρχουν – νούμερο ένα

Στην συμφωνία της τρίτης 27/11/12 γίνεται παραδοχή ότι ως τώρα κάποιοι κερδοσκοπούσαν ασύστολα από την ελληνική κρίση – οι κεντρικές τράπεζες των εταίρων, ακόμα και η ίδια η εκτ:

«προκρίθηκε η παραίτηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και των Εθνικών Τραπεζών της Ευρωζώνης από τα κέρδη τους στο χαρτοφυλάκιο ελληνικών ομολόγων, που κατέχουν και η διοχέτευση των κερδών σε ειδικό δεσμευμένο λογαριασμό υπό την Τράπεζα της Ελλάδος. Το όφελος από αυτήν την παρέμβαση θα ανέρχεται στα 11 δισεκατομμύρια ευρώ» (καθημερινή, 27/11/12)

Η παραδοχή της απαράδεκτης αυτής κερδοσκοπικής συμπεριφοράς και η δέσμευση – έστω – των κερδών αποτελεί κάθαρση που μόνο θετική μπορεί να είναι στις μαύρες τούτες μέρες
Αρα λεφτά υπάρχουν να φαν κι οι κερδοσκόποι! – υπαρχουν όμως και λεφτά που δεν τα θέλει κανείς:

Λεφτά υπάρχουν – νούμερο δύο

Εκείνο που παραμένει ανεπούλωτη πληγή στην ελληνική οικονομία πρίν και μετά το τελευταίο κούρεμα της 27ης Νοέμβρη είναι η ύφεση και το ότι δεν υπάρχει καμιά αχτίδα ελπίδας για επενδύσεις.


Το νέο εσπα 2014-2020 θα αυξηθεί στα 14 δις ευρώ – από τα 11.2 δισ που προβλέπονταν αρχικά για την ελλάδα. σημειωτέον ότι όλος ο λογαριασμός εσπα πρόκειται να μειωθεί για όλες τις υπόλοιπες χώρες της εε. όμως η τραγωδία είναι ότι αυτή την στιγμή υπάρχουν 20.4 δισ ευρώ στον ελληνικό λογαριασμό εσπα που παραμένουν αδιάθετα! αυτό συμβαίνει ενώ έχει αυξηθεί η κοινοτική συμμετοχή από το 85% στο 95% για το 2012-13 ! δηλαδή «λεφτά υπάρχουν», είναι τσάμπα, αλλά κανείς δεν τα θέλει! – δεν αποροφούνται !

Παρένθεση: (μήπως γι΄αυτό εμφανίζεται τόσο γαλαντόμα η εε; «και δεν τους τα δίνουμε; σάματις μπορούν να τα απορροφήσουν;») κλείνει η παρένθεση.

Φανταστείτε τι ένεση θα αποτελούσαν 20.4 δισ ευρώ αυτή την στιγμή στην ελληνική οικονομία. άν υποθέσουμε ότι μια θέση εργασίας απαιτεί μια επένδυση 40 – 100 χιλ ευρώ, τα 20.4 δις ευρώ θα δημιουργούσαν περί τις 200-500 χιλ. θέσεις εργασίας.  Θα μείωναν δηλαδή την επίσημη ανεργία έως και κατά 50% !

Κάποιοι αποδίδουν την δυστοκία στην απορόφηση σε έναν συνδυασμό ελληνικής και ευρωπαϊκής γραφειοκρατίας. Μακάρι να είναι μόνο αυτό, διότι αυτό μπορεί και να διορθωθεί. μήπως όμως είναι πιό βαθειά τα αίτια; ότι δηλαδή, κανείς δεν θέλει να επενδύσει – ακόμα και με τσάμπα χρήμα – στην Ελλάδα;

Μήπως πρόκειται δηλαδή, για μια ακόμα εκδήλωση της θανάσιμης παγίδας ρευστότητας στην οποία έχει βυθιστεί η χώρα; ακόμα και όταν το χρήμα διατίθεται αύθονο και δωρεάν, κανείς δεν θέλει να επενδύσει και η ρευστότητα δεν έχει κανένα απολύτως αποτέλεσμα στην πραγματική οικονομία.

   Κώστας Καραντινινής

   Πηγήkostaskarantininis.blogspot.gr

Σχετικά Άρθρα

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -