Αισιόδοξοι εναντίον απαισιόδοξων: Ποιος έχει δίκιο;


Αναμφίβολα η αισιοδοξία βελτιώνει τη ζωή μας. Όμως, και η απαισιοδοξία έχει πλεονεκτήματα και πολλοί άνθρωποι την θεωρούν ως την καλύτερη στάση ζωής.  Πριν επιλέξουμε ανάμεσα στην αισιοδοξία και την απαισιοδοξία, είναι χρήσιμο να γνωρίζουμε τα ευρήματα της επιστημονικής έρευνας.

Το ποτήρι μισογεμάτο

Η αισιοδοξία συνδέεται με  καλύτερη  υγεία και μεγαλύτερη  διάρκεια ζωής. Μελέτη του πανεπιστημίου του  Michigan αναφέρει ότι όσοι αναμένουν καλά πράγματα στη ζωή τους, προσπαθούν ενεργά να βελτιώσουν την υγεία τους.  Προηγούμενες έρευνες έδειξαν ότι η αισιόδοξη στάση τονώνει την λειτουργία της καρδιάς και ενισχύει την λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Οι αισιόδοξοι γυμνάζονται περισσότερο και θέτουν διαρκώς νέους στόχους στη ζωή τους.

Ο στρατός διδάσκει τους στρατιώτες να είναι  αισιόδοξοι, γιατί  έτσι γίνονται πιο σκληροί και πιο επινοητικοί.

Ακόμη και η πίστη ότι μπορούμε  να  γίνουμε εξυπνότεροι  ή ότι μπορούμε να  γίνουμε  καλύτεροι διαπραγματευτές,  έχει αποδειχθεί ότι πράγματι μας βελτιώνει.

Όντας κοινωνικά αισιόδοξοι – δηλαδή πιστεύοντας ότι οι άλλοι άνθρωποι μας αποδέχονται-  κάνει τους άλλους να μας αρέσουν περισσότερο. Σε  έρευνα που έγινε, οι συμμετέχοντες που πίστευαν ότι είναι αποδεκτοί από τους άλλους,  συμπεριφέρονταν με μεγαλύτερη θέρμη και ως εκ τούτου θεωρήθηκαν τελικά  ως πιο συμπαθείς.

Ακόμα και οι αισιόδοξοι πωλητές αποδεικνύονται πιο πετυχημένοι. Οι έρευνες αποκάλυψαν ότι ασφαλιστικοί πράκτορες με πιο αισιόδοξο χαρακτήρα, πουλούσαν 37% περισσότερο από τους απαισιόδοξους. Ενώ αυτοί που ήταν πολύ αισιόδοξοι πουλούσαν 88% περισσότερο από αυτούς που ήταν πολύ απαισιόδοξοι.

Ο Tali Sharot, ερευνητής που ασχολείται με τα θετικά συναισθήματα, αναφέρει ότι η απαισιοδοξία δεν απαλύνει τις ψυχολογικές επιπτώσεις των κακών ειδήσεων Φοιτητές που είχαν χαμηλές προσδοκίες από τις επιδόσεις τους, αισθανόντουσαν εξίσου άσχημα με τους αισιόδοξους συμφοιτητές τους, όταν οι χαμηλές προσδοκίες τους αποδεικνύονταν αληθινές.


Οπότε, γιατί να επιλέξει κάποιος να είναι απαισιόδοξος;

Η αισιοδοξία μπορεί να μας ‘τυφλώσει‘. Η απαισιοδοξία μπορεί να διορθώσει  την λανθασμένη τάση που έχει κάποιες φορές ο εγκέφαλος μας να αντιμετωπίζει θετικά τις καταστάσεις.

Εκείνοι που είναι πιο αισιόδοξοι και με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση για τις δυνάμεις τους,  είναι πιο πιθανό να χάσουν τον έλεγχο και να  ενδώσουν σε ένα πειρασμό ή μία πρόκληση, που δεν θα έπρεπε. Για παράδειγμα, οι καπνιστές που προσπαθούν να κόψουν το κάπνισμα και  είναι πιο αισιόδοξοι σχετικά με την ικανότητά τους να αντισταθούν στον πειρασμό, είναι πιο πιθανό να υποτροπιάσουν τέσσερις μήνες αργότερα. Το ίδιο συμβαίνει και με αυτούς που κάνουν δίαιτα. Οι υπερβολικά αισιόδοξοι είναι  λιγότερο πιθανό να χάσουν βάρος.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, η αρνητική σκέψη προσφέρει ένα σαφές πλεονέκτημα. Οι απαισιόδοξοι επιχειρηματίες είναι  πιο πιθανό να πετύχουν. Οι αισιόδοξοι παίκτες  τυχερών παιχνιδιών χάνουν περισσότερα χρήματα .

Η αρνητική στάση μας βοηθάει περισσότερο να μαθαίνουμε από τα λάθη μας. Μάλιστα, η δυνατότητα εστίασης και  εκτίμησης των πιθανών αρνητικών ενδεχομένων, είναι χαρακτηριστικό ενός ειδήμων .

Οπότε ποια είναι η καλύτερη στάση;

Μήπως τα παραπάνω φαίνονται αντιφατικά και είναι δύσκολο να γείρει η ζυγαριά προς κάποια μεριά;

Μάλλον κάπως έτσι είναι.

Τι θα πρέπει να κρατήσουμε από όλα αυτά;

  1. Τον περισσότερο χρόνο θα πρέπει να σκεφτόμαστε θετικά. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι  η αισιοδοξία συνδέεται με  την ευτυχία και την καλή υγεία.
  2. Υπάρχουν περιπτώσεις όπου η απαισιοδοξία και η αρνητικότητα μπορούν να βοηθήσουν, όπως όταν ετοιμαζόμαστε να αναλάβουμε ρίσκα ή προσπαθούμε να βελτιώσουμε κάποιες δεξιότητες.

Αφενός δεν πρέπει να βλέπουμε τα πάντα μέσα από μια αισιόδοξη οπτική (έχει αποδειχτεί ότι αυτό είναι κακό), αφετέρου θα πρέπει να αποφεύγουμε να έχουμε απαισιόδοξη στάση σε αρνητικά  γεγονότα, θεωρώντας ότι είναι μόνιμα και δεν μπορούμε να τα αντιμετωπίσουμε.

by Αντικλείδι , http://antikleidi.wordpress.com

Συναφές: 

10 απλές καθημερινές συνήθειες που βελτιώνουν τη ζωή

Συμβουλές διαχείριση χρόνου της καθημερινότητας μας

Αισιοδοξία – το ελιξίριο της επιτυχίας και ο κίνδυνος φυγής από την πραγματικότητα

Σχετικά Άρθρα

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

2 CommentsΣχολιάστε